12.8.16

slecht nieuws

donderdag, 11 augustus 2016

De dierenarts is vandaag langs geweest om, op mijn verzoek, te luisteren naar Lonnes hart en longen. Lonne blijft, na slechts geringe inspanning, overmatig en langdurige hijgen. De uitstapjes die we maken zijn heel kort, maar ik bleef ze hardnekkig volhouden, omdat Lon met haar artrose 'vastroest' als ze niet regelmatig beweegt. Maar het lopen kost haar heel veel inspanning. Teveel, volgens de dierenarts. Ze nam vanmiddag alle tijd om Lonne niet alleen te beluisteren, wat door het gehijg bemoeilijkt werd om een concrete afwijking te kunnen constateren, maar ook om haar te observeren. Ze zei dat Lonne veel teveel moeite moet doen om lucht te krijgen. Zelf bij een hond, die zich heeft uitgeput met spelen of hollen,  duurt die ademnood niet zo lang als bij Lonne. Vraag: lijdt Lonne, heeft ze het voortdurend benauwd? Om te weten te komen wat er precies aan de hand is, zouden longfoto's en/of een hartfilmpje gemaakt moeten worden. De onderzoeken zijn belastend en als er een afwijking wordt geconstateerd, is daar hoogstwaarschijnlijk, gezien Lonnes leeftijd, niets aan te doen.
Het woord inslapen is gevallen. Dat hoeft niet vandaag en ook niet volgende week, maar ik kreeg het advies er wel over na te denken.
We hebben afgesproken dat Lonne niet meer perse twee maal per dag een rondje moet lopen. Als ze niet wil, hoeft het niet. Daardoor zal de artrose sneller verergeren.
De keuze is: wordt de ademnood onhoudbaar of kan ze niet meer opstaan en lopen?

Geen opmerkingen: